W paczuszce przyszedł do nas zestaw składający się z opakowania Pokusy i płatków owsianych.
Pierwsze co zrobiliśmy to...ciasteczka!
Składniki:
- ok.50g płatków owsianych Pokusa Premium
- 3łyżeczki Pokusy
- Woda
- 1 jajko
- Mąka
Zostawiamy na chwilę żeby płatki zdążyły trochę namięknąć. Po tym czasie dodajemy jajko, mąkę oraz w razie konieczności wodę (dokładnych ilości nie piszę gdyż to od Was zależy jaką konsystencję ,,ciasta" chcecie uzyskać)
Z tak przygotowanego ciasta formujemy ciasteczka. Wielkość oraz kształt zależy do Waszych preferencji oraz wielkości psa (u nas są to kuleczki robione z kulek nakładanych małą łyżeczką)
Ciasteczka pieczemy ok.15 min w 180*.
Okej, ciasteczka ciasteczkami ale tym się pies w upały nie ochłodzi stąd też nasz pomysł na...szpinakowo-marchewkowo-kurczakowy sorbet z kawałkami ciasteczek :)
Brzmi może trochę szalenie i wymyślnie ale przygotowanie jest banalnie proste :)
Dodatkowo lody są nie tylko sposobem na ochłodzenie psa ale z racji użytych składników mogą choć po części zastąpić psi posiłek (szczególnie w przypadku psów z nadwagą gdzie musimy kontrolować ilość zjadanego jedzenia)
Co potrzebujemy?
- 2 garści mrożonego szpinaku (może być też świeży o ile mamy dostęp)
- 2 duże marchewki (u mnie była mrożona w kostkę ale ilościowo wyszło podobnie)
- pierś z kurczaka pojedyncza
- 100g jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki pokusy
opcjonalnie
- ciasteczka
Ugotowane warzywa wrzucamy do miski i blendujemy z odrobiną wody na gładką masę.
Następnie dodajemy pokrojoną pierś i ponownie wszystko mieszamy za pomocą blendera.
Pokusę mieszamy z jogurtem i dodajemy warzywno-kurczakową ,,papkę"
My dla urozmaicenia dodaliśmy jeszcze pokruszone ciasteczka, bo kto nie lubi chrupiących kawałków w lodach :D? Chi też to przypadło do gustu :)
Całość przekładamy do foremek i mrozimy.
Powiedzcie teraz czy nasze szpinakowe lody nie wyglądają zarazem pysznie jak i uroczo :D?
Czy lody smakują psom? Sami zobaczcie :D
Panu Pudelkowi chyba smakuje :D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, na pewno spróbujemy!
| thindogs.wordpress.com |